Resipi Sofia

Popia Rendang Kelantan (Popia Kerutub)
 
Bahan-Bahan
  • 300g *Rendang Kelantan (rujuk kepada resipi Rendang Kelantan)
  • ½ cawan parutan lobak merah
  • ½ cawan hirisan halus kubis
  • 2 sudu besar daun bawang cincang
  • 2 sudu besar daun sup cincang
  • 8-10 keping kulit popia (besar)
  • 1 sudu besar tepung gandum, dicampur air jadi pes
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng
  • Sos cili untuk hidangan
Cara Penyediaan
1
Panaskan minyak.
2
Masukkan lobak merah.
3
Masukkan kubis.
4
Masukkan daun bawang.
5
Masukkan daun sup.
6
Tambah garam dan kacau rata.
7
Masukkan ke dalam mangkuk.
8
Tambah Rendang Kelantan.
9
Letak 1 keping popia di atas papan pencanai.
10
Sudukan campuran rendang di atasnya.
11
Gulung dan lipat kedua-dua sisi.
12
Sapukan pes tepung gandum sebagai pelekat.
13
Panaskan minyak.
14
Goreng popia sehingga keemasan.
15
Angkat dan toskan minyaknya.
16
Sajikan dengan sos cili.