Resipi Mak

Rendang Minang
 
Bahan-Bahan
  • 500 ml Santan M&S
  • 2 keping asam gelugur
  • 3 sudu besar kerisik
  • 300g udang sedang, dibuang kulit & ekor
  • 300g sotong (daging saja), dikelar
  • 300g jejari ketam, dibelah 2
  • 5 helai daun limau purut, dihiris halus
  • Garam, gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
Bahan A
  • 12 biji bawang merah
  • 8 ulas bawang putih
  • 3 biji buah keras
  • 15-18 tangkai cili kering, direbus lembut
  • 9-12 biji cili padi
  • 3 batang serai
  • 3 cm kunyit
  • 3 cm lengkuas
Cara Penyediaan
1
Tumbuk Bahan A sehingga halus.
2
Panaskan minyak di dalam kuali.
3
Masukkan Bahan A.Tumis sehingga naik minyak.
4
Tambah Santan M&S.Masak sehingga mendidih.
5
Masukkan asam gelugur.
6
Masukkan kerisik. Kacau rata.
7
Masukkan udang.
8
Masukkan sotong.
9
Masukkan jejari ketam.
10
Masukkan daun limau purut.
11
Masukkan garam dan gula.Masak sehingga pekat.
Saiz Hidangan : 10 orang