Resipi Sofia

Biskut Cawan
 
Bahan Biskut
  • 125g mentega
  • 50g gula aising, diayak
  • 1 biji kuning telur
  • 3 sudu besar Santan M&S
  • 1 sudu kecil vanila
  • 170g tepung serbaguna, diayak
  • 100g tepung jagung, diayak
  • 1 sudu kecil serbuk koko
Bahan Aising
  • 1 biji putih telur
  • 1 cawan gula aising *, diayak
  • Pewarna kuning, hijau, merah, biru
  • * Tambah gula aising jika terlalu cair
Cara Penyediaan
1
Pukul mentega dan gula sehingga sebati.
2
Masukkan kuning telur, Santan M&S dan vanila. Kacau rata.
3
Masukkan bahan ayak, uli menjadi doh.
4
Bahagi 2, masukkan koko ke dalam 1 bahagian.
5
Canai dan terap dengan acuan.
6
Bakar pada 165˚C selama 15-20 minit.
7
Untuk aising: Pukul putih telur dan 1 sudu besar gula aising sehingga pekat. Tambah pewarna ikut suka. Biar biskut sejuk kemudian hias.