Resipi Sofia

Lasagne Rendang Minang
 
Bahan Sos Merah
  • 400g *Rendang Minang (rujuk kepada resipi Redang Minang)
  • 300ml sos pasta
  • 2 sudu besar puri tomato
  • 5-6 keping lasagne
  • 60g parutan keju Cheddar / Mozzarella
Bahan Sos Putih
  • 40g mentega
  • 40g tepung gandum
  • 200ml Santan M&S
  • 300ml air
  • Garam, serbuk lada sulah secukup rasa
Cara Penyediaan
1
Untuk Sos Putih : Cairkan mentega, masukkan tepung gandum. Kacau sebati.
2
Tuangkan Santan M&S dan air. Kacau sehingga pekat. Angkat.
3
Untuk Sos Merah :Masukkan Rendang Minang ke dalam mangkuk.
4
Masukkan sos pasta.
5
Masukkan puri tomato. Kacau rata.
6
Sudukan sos merah ke dalam mangkuk kaserol.
7
Letak 1 keping lasagne.
8
Sudukan sos merah ke dalam mangkuk kaserol.
9
Sudukan sos putih ke atasnya.
10
Ulangi sehingga habis kepingan lasagne.
11
Sudukan sos putih. Taburkan keju di atasnya.
12
Bakar pada 180°C selama 30-35 minit.