Resipi Mak

Sate Celup
 
Bahan-Bahan
  • 16 tangkai kangkong, dicelur & ambil 2 sekali simpul
  • 4 biji tomato ceri
  • 4 keping tauhu kering goreng, dipotong 3
  • 12 ekor udang harimau
  • 8 bebola ketam
  • 12 biji bebola ayam
  • 12 biji bebola ikan
  • 6 batang sosej ayam, dipotong 2
  • 8 sosej daging (kecil)
  • 8 batang jejari ketam
  • 8 biji tauhu (kecil)
  • Lidi sate secukupnya
Bahan Tumbuk
  • 8 biji bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 inci belacan
  • 40g udang kering, direndam
  • 20 tangkai cili kering, direndam
Bahan Kuah
  • 2 batang serai, dititik
  • 4cm lengkuas, dititik
  • 1.2 liter air
  • 300ml Santan Kelapa M&S
  • 400g kacang tanah, digoreng dan kisar
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 3-4 sudu besar gula merah
  • Garam secukup rasa
  • ½ cawan minyak
Cara Penyediaan
1
Tumbuk halus bawang merah, bawang putih, belacan, udang kering dan cili kering.
2
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dengan serai dan lengkuas.
3
Apabila wangi, masukkan semua bahan lain.
4
Renihkan selama 20 minit atau sehingga pekat sedikit.
5
Celup bahan-bahan dalam kuah dan sajikan.